Η Χαλκιδική, με τα «τρία πόδια», την Κασσάνδρα, τη Σιθωνία και το Αγιο Όρος προσφέρει στον επισκέπτη ότι είναι δυνατόν να αναζητήσει.

Πανέμορφες αναρίθμητες καταγάλανες παραλίες και ατελείωτο πράσινο με τα πεύκα να αγγίζουν το κύμα σε πολλές περιπτώσεις .

Η εμβληματική μοναστική Πολιτεία του Αγίου Όρους με τα 20 μοναστήρια που από το 1988 συγκαταλέγεται στον κατάλογο των Μνημείων Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς αγκαλιάζει το μεγαλύτερο μέρος της χερσονήσου του Άθω, το «τρίτο πόδι της Χαλκιδικής»

Άγιον Όρος
Άγιον Όρος
Στάγειρα Χαλκιδικής
Στάγειρα Χαλκιδικής
Όλυνθος Χαλκιδικής
Όλυνθος Χαλκιδικής

Περιοχές αρχαιολογικού ενδιαφέροντος, μεταξύ των οποίων: Τα αρχαία Στάγειρα, γενέτειρα του μεγαλύτερου Έλληνα φιλόσοφου του Αριστοτέλη, η οποία ανοικοδομήθηκε από τον Φίλιππο Β’ προς τιμή του, διότι δίδασκε τον γιο του, τον Μέγα Αλέξανδρο. Το άγαλμα του Αριστοτέλη όπως επίσης και άλλα αρχαία μνημεία βρίσκονται στο δυτικό μέρος του χωριού. Ο αρχαιολογικός χώρος της Ολύνθου με το Αρχαιολογικό της Μουσείο, σημαντικό πολιτιστικό κέντρο της Χαλκιδικής κατά την περίοδο της κλασσικής αρχαιότητας. Επίσης ορισμένα οχυρωματικά στοιχεία της Αρχαίας Τορώνης στη Σιθωνία, ο αρχαιολογικός χώρος της  Καλλιθέας, η αρχαία Σκιώνη κι η αρχαία Μένδη στη χερσόνησο της Κασσάνδρας.

Σπήλαιο πετραλώνων
Σπήλαιο πετραλώνων.

Το μοναδικό Σπήλαιο των Πετραλώνων με τους πολυάριθμους σταλαχτίτες και σταλαγμίτες  όπου σε αυτό ανακαλύφθηκε απολιθωμένο ανθρώπινο κρανίο 700.000 χρόνων κάτι υποδεικνύει ότι ενδεχομένως ο πρώτος άνθρωπος που έζησε στη Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, έζησε στην Χαλκιδική.

 

Η διώρυγά της Νέας Ποτίδαιας χωρίζει την χερσόνησο στα δύο, ενώνει του δύο κόλπους, τον Θερμαϊκό και τον Τορωναίο και αναφέρεται από τον αρχαίο γεωγράφο Στράβωνα.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πολυγύρου (πρωτεύουσας της Χαλκιδικής) περιλαμβάνει εκθέματα προερχόμενα από ολόκληρη τη χερσόνησο της Χαλκιδικής, που καλύπτουν τόσο τα προϊστορικά χρόνια, όσο και τη γεωμετρική, την αρχαϊκή, την κλασική, την ελληνιστική και τη ρωμαϊκή περίοδο. Αρχικά εκτέθηκαν αρχαιολογικά ευρήματα από τις ανασκαφές στην Όλυνθο, την αρχαία Άκανθο στην Ιερισσό, το ιερό του Άμμωνα Δία στην Καλλιθέα και άλλες σημαντικές αρχαιολογικές θέσεις της Χαλκιδικής. Εκεί εκτίθενται και τα ευρήματα από τις ανασκαφές στο χώρο της αρχαίας Ολύνθου.

Η αύξηση και η σπουδαιότητα των αρχαιολογικών ευρημάτων, επέβαλαν την επέκταση της έκθεσης του Μουσείου σε χώρους άλλης λειτουργίας και περιλαμβάνει πλέον εκθεσιακούς χώρους εμβαδού 582 τ.μ., αίθουσα περιοδικών εκθέσεων, αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων, χώρους εργαστηρίων συντήρησης και γραφείων, αύξηση αποθηκευτικών χώρων και αναψυκτήριο.

Στην πόλη υπάρχει επίσης Λαογραφικό Μουσείο, που στεγάζεται στην οικία Καραγκάνη και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων παραδοσιακές φορεσιές, αγροτικά εργαλεία και την αναπαράσταση του αστικού σπιτιού των αρχών του εικοστού αιώνα (στον πρώτο όροφο του μουσείου).

Ο Χολομώντας με υψόμετρο 1165 μ. εντυπωσιάζει για την μοναδική φυσική ομορφιά του και καλύπτεται από ένα από τα ομορφότερα δάση ομορφιά, είναι πολυτιμότατο και από οικολογική άποψη. Το δάσος του Χολομώντα περιλαμβάνει κυρίως οξιές, βελανιδιές, καστανιές, πεύκα και έλατα. Υπάρχουν επίσης οικότοποι σπάνιοι και μεμονωμένα είδη, όπως φλαμουριές, φράξοι, σφενδάμια που δίνουν ποικιλία στο τοπίο.

Διακρίνεται για την πλούσια πανίδα και ορνιθοπανίδα του για την οποία έχει ενταχθεί ως προστατευόμενη περιοχή στο Natura. Ζαρκάδια, αγριόχοιροι, λαγοί, αλεπούδες, τσακάλια, λύκοι διαβιούν στα δάση του, όπως και πολλά είδη σπάνιων πτηνών. Χαρακτηριστικότερα είναι ο μαυροπελαργός, ο φιδαετός, ο χρυσαετός και η σφηκοβαρβακίνα.

Λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών χλωρίδας , πανίδας και τοπίου , όπως προαναφέρουμε, ένα μεγάλο τμήμα του Χολομώντα ( 300.000 στρ. ) αξιολογήθηκε ως πολύτιμος βιότοπος για την προστασία ορνιθοπανίδας και οικοτόπων και συμπεριλήφθηκε μαζί με άλλες έξι περιοχές της Ελλάδας στην κατηγορία ειδικά προστατευόμενων φυσικών περιοχών (Special Protected Areas Spa’s ).

Αξίζει τον κόπο να περπατήσετε στα μονοπάτια του (όλες τις εποχές) ή να απολαύσετε διαδρομές με 4Χ4 ή mountain bike στους επαρχιακούς δρόμους και χωματόδρομους που το διασχίζουν.

Did you like this? Share it!